Újság!
Betöltés...

Hófehér virágágyás ötletek (tavasztól - késő nyárig)

Milyen lehet egy alapszínre és árnyalataira épülő virágágyás a kertben?
Ugye gondolkodtál már ezen?



A Sissinghurst-i kastély "szobákra" osztott kertje elsősorban annak köszönheti hírnevét, hogy az egyik legvisszafogottabb alapszínnel kelnek életre a virágágyások egy teljes kertszezonon át.
Mert a sokak által ismert kertrészben csak fehér, ezüst, halványsárga, zöld vagy ezek árnyalataival találkozhatsz.


Valahogy idáig távol állt tőlem, hogy egy többnyire napsütéses ágyás tervezésekor csak a fehér színt vegyem figyelembe és mindent növényt aszerint válogassak össze.

Egészen mostanáig, amikor is egy hosszú listával találtam magam szemben, amit két főkertész (Rory Dusoir és Matthew Reese) állított össze. Itt időszakokra lebontva hófehér virágú növények, vagy épp ezüstös csillogású levél dísznövények sora áll. Elragadónak találtam az ötletet, hogy a lista segítségével egy komoly mankót kaptam egy majdani hófehér kert kialakításához.

A lista hosszú, és alapos böngészésre szorul!
Tavasz
Tulipán: Mindenképp hófehér virágút válassz. Akár két félét is érdemes.
Myosotis sylvatic 'snowsylva' (Kerti nefelejcs): Szőnyegként elterülve leginkább tulipánok alá képzelhető el, mint talajtakaró.
Cynara cardunculus (Articsóka): Bár nálunk teleltetésre szorul, gyönyörű levélzete miatt érdemes lehet vele foglalkozni.
Hesperis matronalis (Hölgyestike): Ennek a hazánkban védett növénynek több változatát is megtaláljuk a magánkertekben, de ha valaki nagyon ragaszkodik az itt említett növényhez, akkor virágmagként megvásárolhatja.

Kora nyár
Eremurus 'Joanna'(Kerti Korbácsliliom): Mivel virágzás közben levelei elszáradnak, ezért szükséges alá valamilyen talajtakaró biztosítása. Sajnos ilyen fehér változatot egyelőre egy magyar honlapon sem találtam.
Nigella damascena 'Miss Jekyll Alba' (Fehér Borzaskata): Illatos térkitöltő növény.
Lupinus arboreus 'Snow Queen' (Csillagfürt): Ezt a fajtát nem, de egy másik fehéret sikerült találnom - Noible Maiden -, aminek krémfehér színű virágai vannak.
Orlaya grandiflora (Orlay turbolya): Dúsan elágazó, kissé széthajló virágzatáról könnyen fel lehet ismerni, ahol csak a szélső sziromlevelek nőnek meg igazán nagyra.

Nyár közepe:
Allium 'white cloud' (Díszhagyma): Ezt a fajtát nem, de ehhez hasonló fehér virágzatúakat találtam Mount Everest, Ivory Queen névvel.
Sidalcea candida (Korai Prérimályva): Papírvékony hófehér virágait kedvelik méhek és a lepkék.
Borago officinalis 'alba' (Kerti Borágó): Az 'alba' név azt sugallja, hogy ennek a gyógy- és fűszernövénynek fehér virágú változata is létezik.
Onopordum acanthium (Szamárbogáncs): Bár nem találtam magyar beszerzési forrást, de annyira gyönyörűségesnek találtam a fehér változatát, hogy emiatt bent maradt a listámban.
Digitalis purpurea f. albiflora (Gyűszűvirág): Ez a virág, minden romantikus kertrajongó kedvence.
Eryngium giganteum (Óriás iringó): Ezüstös zöld levelei felett virágzata is ezüstösen csillog.
Lychnis coronaria 'alba' (Bársonyos kakukkszegfű): Sajnos fehéret ebből sem találtam hazai oldalakon, de ha valaki érdekel, akkor érdemes jobban utánajárnia.
Clematis 'alba luxurians' (Iszalag vagy Klematisz): Ez a szépséges és hálás növényt igen széles színválasztékban árulják a kertészetek.
Thalictrum delavayi 'album' (Borkoró): Egy hófehér virágzatú borkoró fajta.

Késő nyár
Sium sisarum (Keleti békakorsó vagy Cukorgyökér): Ennek a szegélyágyakba illő, extrém körülményeket jól tűrő hófehér virágú növénynek a gumója ugyanúgy ehető, akár az édesburgonyának.
Veronicastrum virginicum (Virginiai Veronika): Akkor virágzik, amikor a virágágyakban átmeneti virágszegénység mutatkozik.
Cleome hassleriana (Kleopátra tűje): Kertészetekben elsősorban Cleome spinosa néve fogjuk megtalálni ezt az egzotikus kinézetű növényt.
Solanum laxum 'album' (Jázmincsucsor): Ez az erőteljes növekedésű kúszónövény, fagyérzékeny ezért teleltetésre szorul. Virágai jázmin illatot árasztanak.
Aster umbellatus (Őszirózsa): Bár ezt a fajtát egy magyar oldalon sem találtam, ettől függetlenül széles az őszirózsák kínálata. Érdemes alaposan körbenézni.
Cosmos (Pillango virág): Ez egy szépség. Szirmai olyanok, mint egy festő ecsetvonásai. Kihagyhatatlan.
Erigeron annuus (Betyárkoró): Ez egy meglepő növénye a listának. Szinte nincs olyan gyerek, aki ezzel a növénnyel ne találkozott volna.
Lathyrus latifolius 'albus' (Nagyvirágú lednek): Kacsok segítségével 2 méter magasra is felkúszik. Vágott virágként is jól mutat.
Hydrangea paniculata (Bugás hortenzia): Virágainak színe először zöldes - fehér, majd elvirágzás után rózsaszínes árnyalatú lesz.
Petunia axillaris (Petúnia): Nyári kertek alap növénye hófehér virággal.

Természetesen ezenkívül még rengeteg hófehér virágú növény létezik, amelyekkel sokkal gyakrabban találkozunk a kertészkedés során. Ám ennek a listának pont az volt a célja, hogy olyan növényekre is felhívja a figyelmet, amelyekre idáig nem gondoltunk, vagy nem fehér virágként használtuk az ágyásokban.

Ha megtetszett az ötlet, akkor további fehér virágok közül válogathatsz a

Dekor&Mentha Shop

oldalán.



 
Képek forrása: itt, itt, itt és itt

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Éva írta...

Szépek a képeid! :)