Újság!
Betöltés...

Kert TREND 2014 - Körbeölel a természet

A TREND előrejelzése szerint idén eljutunk arra a pontra, hogy végre közös nevezőre hozhatjuk kertünket és az azt körbeölelő természetet. Amikor a természetet segítve a kertben is kiteljesíthetjük ízlésvilágunkat, miközben a kerti életünket (pl.: grillezés, játékok) igyekezünk úgy alakítani, hogy az nem zavarja majd meg az oda beköltözött állatok életét.



Komposztáljunk!
Talán ez nem jelent akkora újdonságot, illetve csak annyiban, hogy idén kiemelik a konyhai friss zöld hulladékok komposztálási fontosságát. (Nálam ebből áll a komposzt fele!)

Igyál a kertedből!
Akinek van gyümölcsfája vagy bokra, az már tudja hogy milyen a saját készítésű frissítő. Akinek pedig nincsen, annak első körben gyümölcsbokrok ültetését javaslom. Gyorsan termőre fordulnak és pár év után szörpöket és frissítőket készíthetünk belőle liter számra.

Öltöztesd fel a kertedet!
A jól kiválasztott textilek, kényelmes párnák, egy kedves madárház és a hangulatos dekorációk már mind - mind hozzátartoznak a kerti léthez. Ahogy az otthonunkban, úgy kinn a kertben is szükség van az egyéniségünk kibontakoztatására.

Méhek!
Ez az év a méhek védelméről szól.
Ennek előzménye, hogy világszerte drasztikus méreteket ölt a beporzást végző rovarok pusztulása.
Ennek megakadályozására csupa olyan egyszerű dologra kell csak odafigyelned, amit bárki könnyedén az élete részévé tehet. 1. Méhek számára értékes növényeket is ültessünk a kertbe. 2. Ne permetezzünk, ha virágzik egy gyümölcsfa a saját vagy a szomszéd kertjében! Mert jövőre már a mi kertünkbe sem jönnek beporozni és így nem lesz termésünk. Stb, stb, stb...

Nevelj helyit!
A "fogyassz helyi terméket!" kertész verziója.
Azaz, nevelj olyan növényeket, amelyek a közvetlen környezetedben a természetben is megtalálhatóak. Ez különösen szélsőseges talajadottságok esetében lehet jelentős döntés, mert így megkímélhetjük magunkat az esetleges kudarcélményektől.

Egyszerűen elegáns!
Egyszínű virágkompozíciók a konténerek összeállításához. Ez elsőre meghökkentő lehet, de igazából a jól összeválogatott, megfelelő árnyalatú növények nyugalmat és harmóniát árasztanak magukból bárki kertjében.
(Már vannak is ötleteim! :) )

A fiatalok!
Ez a felmérés az észak-amerikai kontinensre vonatkozik, de ha az összeget nem vesszük figyelembe, akkor talán nálunk is hasonlóan alakulhat a statisztika.

A 18 és 35 év közötti fiatalok havonta 100 dollárt költenek kertészeti témájú árucikkekre, szívesen grilleznek és nevelnek a kertjükben saját termesztésű zöldségeket. Szívesen engedik ki gyerekeiket is a kertbe, nem aggódva a kosztól.

Ültess fát!
Talán erről a pontról egyik évben sem szabadna megfeledkeznünk.

Röviden összefoglalva csupán ennyi a lényeg:
A természetet megfigyelve, vele együtt alkoss egy egyedi kertet!


Képek forrása: itt, itt, itt és itt



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :