Újság!
Betöltés...

Új színfoltokat a kertekbe! - Ötletek Piet Oudolf- tól

Egy különleges listát böngészek már napok óta. Olyan növényekből áll, amelyeket Piet Oudolf szerint érdemes a kertjeinkbe becsempészni. Minél többet olvasgattam egyre inkább az volt az érzésem, hogy emellett nem lehet szó nélkül elmenni. Sőt, ha valakitől, akkor tőle biztos érdemes tanulni és bővíteni a tudásunkat.



Első körben rövid virágzási idejű növényeket gyűjtött össze, amelyek a kora tavaszi vagy a kora nyári időszakokban szinte ékszerként tűnnek fel az ágyásokban, mégis pár héttel vagy hónappal a virágzási időszak után némelyik igen rendezetlen benyomást tud kelteni. Az idő rövidsége és az utána maradt kusza látvány miatt kérdezhetnéd, hogy akkor meg miért lenne rá szükségünk? A válasz pedig igen egyszerű, olyan izgalmas szinfoltjai lehetnek a kertednek amit kár lenne kihagyni.

Természetesen nekem nem az a célom, hogy a teljes listát feltegyem ide a blogra, hanem hogy egy kis ízelítővel kedvet kapjatok olyan növényekhez is, amelyekre idáig talán nem igazán gondoltatok.

Te melyiket választanád?

Közepes rezgőfű (briza media): 
 
Szívlevelű tündérvirág (epimedium grandiflorium):
 
Kék zsálya (Salvia arurea):
 
Rózsaszín pipacs - Keleti mák (papaver orientale "karine"): 
 
Terpedt lángvirág (phlox divaricata):
 
Tajvani púpliliom (tricyrtis formosana):
  Téli védelmet igényel.
 
Díszgyertya (gaura lindheimeri "whirling butterflies")
  Téli védelmet igényel.
 
Feketéslila nőszirom (iris chrysographes)

Gólyaorr:
Pár évvel ezelőtt a Johnson's Blue fajtát hónapokig üldöztem (megjegyzem érdemes volt), mire sikerült valahol megvásárolnom. Ebből is látszik, hogy ha gólyaorról van szó, akkor én kész lennék egész gyűjteményt halmozni magam köré, ám ez nem tűnik mindig egyszerűnek.
A következő három geranium fajta igazán különleges és megérdemelnének kertjeinkben egy - egy sarkot.

Geranium nodosum
 
Geranium wallichianum
 
Örmény gólyaorr (geranium psilostemon)


Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:
Piet Oudolf megújult kertje
Városi park a síneken

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :