Újság!
Betöltés...

Tájra nyitott kert

A szabályosság egy kert esetében ugyanolyan vonzó tud lenni, mint a kuszaság. Most viszont egy olyan kertbe kalauzollak el Benneteket, ahol a fent említett jellemzők egyszerre teljesülnek.


A kert átvételekor hatalmas felelősség zúdult Louise nyakába, ugyanis egy szépen gondozott és kialakított típikus angol vidéki kertet kellett (cottage kert) karbantartania, amit az édesanyjától örökölt. Bár tudta, hogy a kert változásra szorul, a választ sokáig nem találta arra, hogy mennyire konkrét változtatások mellett kellene döntenie. Radikálisan nem akarta átformálni, de a fiatalodás és friss kialakítások ráfértek a kertre. Inspiráció gyanánt Dan Pearson és Piet Oudolf munkáihoz fordult, amelyek abban segítettek számára, hogy ne a kert szerkezetére koncentráljon, hanem a növényekre és színekre. Ezért végül ezt a gyümölcsösökkel és virágágyásokkal felturbózott helyet egy olyan kertté sikerült alakítania, ami nem ér véget a kertkapunál, hanem a kerten átkígyózó virágfolyammal önmagát ismételve belesimul a környező tájba.

Louise manapság örömmel sétál kertjében és mutatja meg másoknak is ezt kis földi paradicsomot, amit saját maga álmodott meg és hozott létre.













Forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Martin Gábor Tibor írta...

Köszönöm, nagyon szép lett az átépítés. Jó lenne megszámozni a fotókat, méghozzá időrendben. Menne ez? Magam is ilyen tájra kifutó, bár sokkal szélesebb és a szomszédoktól erdős, fás területekkel szeparált kertről álmodozom, csak még messze járok tőle a lehetőségeimet tekintve. Bp. Váci utcai születésű gyermek voltam,de volt Nagyapónak egy 2000 négyszögöles, felhagyott, régi kertektől övezett telke Gödöllőn, ott nöttem fel és lettem kertszerelmes. Sajnos a múlt éra folyton be akarta őt szippantani és mivel az nem sikerült, szándékosan utat vezettek keresztül a páratlan nvénygyűjteményen át. Egy szép napon hazatérvén a kert helyén egy széles, mély, dózerral kitúrt, száraz folyőmederre emlékeztető pokol várta családunkat. Háromszáz négyzetméter maradt, az is teraszos és szűk, apró terek labirintusa.
Azóta álmodom arról, hogy valahol újra létrehozzam azt a csodás világot. Csak egy részlet: a kerítés Poncirus trifoliata sövény volt, magas és termő. Ma hol találni ilyet hazánkban? Sehol. Legfeljebb egyedi ültetésben és az sem az a faj, mely honos volt, de mára már eltűnt. Az óriásfák is pótolhatalanok, mert ma már beszerezhetetlen a legtöbbjük. Üdvözlettel: Martin Gábor Tibor kertészmérnök Gödöllőről.

Borbás Ági írta...

Kedves Gábor!
Nagyon örülök, hogy tetszik ez a kert.
Sajnos a képeket nem fogom tudni beszámozni, de remélem, hogy ettől még érzékelhető ennek a kertnek a csodája.
Tényleg különleges kertje lehetett a nagypapájának, ha vadcitrom sövénnyel határolta a kertjét.
Kívánom, hogy megvalósuljon a kertes álma, mert az ilyen álmok visznek minket előre és teszik teljessé az életet. Ha elkészült, vagy már félig úton van vele, akkor írjon nekem róla pár sort. Szívesen mutatnék be ilyen kerteket a blog oldalán. :)