Újság!
Betöltés...

Fürdőtó a Malomnál


Amikor először hallottam erről a panzióról, akkor egyszerre több minden megfogott benne. Például az, hogy virágokról nevezték el (Villa Fiore) majd az, hogy egy funkcióját vesztett malomból építettek át pihenni és feltöltődni vágyó emberek paradicsomává és végül pedig az a két ember nyűgözött le, akik egy nagyvárosi (pontosabban budapesti) életet hagytak maguk mögött azért, hogy a szinte romantikusnak tűnő álmaikat megvalósítsák a Balaton-felvidéken.

Már régebben megtudtam, hogy fürdőtavat építettek a kertben. Nem teljesen szokványos megoldás még Magyarországon, így felvettem velük a kapcsolatot, hogy ti is teljesebb képet kapjatok egy ilyen természetes fürdési lehetőségről, amit a kertetekben is megvalósíthattok.

1. Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen természetes medencét építsetek a kertetekbe?
Egy kedves ismerősünk ajánlotta egyáltalán a tavat, mert neki van és nagyon szereti. Aztán megtetszett a természetessége a dolognak.

2. Már rögtön az elején tudtátok, hogy tisztítóberendezés nélkül szeretnétek megépíteni az úszótavatokat?
Tisztítóberendezés van benne, mert elektronika működteti a vízforgatást is, csak vegyszerek nem kellenek bele, ettől annyira tetszetős és bőrbarát a fürdőtó (többek közt).

3. Minimum mekkora terület szükséges egy jól működő úszótóhoz? A tiétek mekkora és ebből mekkora az úszófelület?
Ez nyilván méret és kihasználtság kérdése… minél több ember használja, akkor célszerű azért relatív méretes tavat készítettni. A mienk 90 nm-es amiből az úszófelület kb.70 nm, így 200-250 nm-nyi terület kell hozzá minimum, hogy jól körbejárható legyen és napozófelületet is lehessen biztosítani. A környezet, amit mi gyeptéglával raktunk ki nagyon jól kihangsúlyozza a tó szépségét.

4. Gondolom figyeltetek arra, hogy belesimuljon a tájba. Milyen növényekkel és trükkökkel sikerült ezt megoldani?
Először is az előbb említett gyeptéglával – amihez komoly földmunkák kellettek, hiszen elegyengettük a teljes föld felületet –, illetve ezután folyamatosan szépítjük majd a környezetét örökzöldekkel, levendulával illetve a most meglévő hatalmas bodzafánk ékeskedik közvetlenül a partján.

5. Milyen mocsári növényekkel ültettétek be a tó sekély részét, amelyek későbbiekben a víz tisztaságáról fognak gondoskodni?
Sás és nád kellett hozzá ha minden igaz (a növények beleültetése is a kivitelező feladata volt), de annak évek kellenek, hogy jól megnőjenek, amik a növekedés során egyre nagyobb terjedelműek lesznek és hatékonyabbak a víztisztításban.

6. Milyen külső munkaerőt kellett igénybe vennetek és mit készítettetek el saját magatok?
Mindent külső munkaerő csinált, mert nem volt időnk vele igazán foglalkozni a villa foglaltsága miatt. Aquapond a szlovák – magyar cég neve akik készítették nálunk a fürdőtavat. Abszolút megbízható, precíz cég, akik napra pontosan tartották a határidőt is. A terveket és a pontos méreteket, valamint az elhelyezkedését mi találtuk ki.

7. Ha valaki a képek láttán egy ilyen természetes úszótavat szeretne építeni a kertjébe, akkor milyen buktatói lehetnek a kivitelezésnek, illetve mire kell nagyon odafigyelni?
Azt hiszem, hogy a legjobb kivitelezőt kell megbízni, és akkor nem lehet buktatója a dolognak. Építési engedélyt nem igényel a dolog, de a földhivatali engedélyekre és a jogszabályokra nagyon oda kell figyelni.

8. Mi a kedvenc részetek a tavon és a tó partján?
Nincs igazából kedvenc rész, egyelőre annyira új még a dolog számunkra, hogy a puszta látványától is minden nap elmosolyodunk… A kavicsos rész és a nagy kőtömbök nagyon nagy hangulatot adnak a tónak.

9. Észrevettétek már a kertben, hogy bővült volna az állatvilág a tavatoknak köszönhetően?
Még nem, de kíváncsiak leszünk mi is arra, hogy milyen mozgás lesz a tiszta, vegyszermentes víz miatt. Erről esetleg a későbbiekben még beszámolhatok.

10. Bár még nincs strandszezon, de nektek, mint tulajdonosoknak sikerült-e már felavatni a tavat? Milyen érzés volt, miben különbözik a hagyományos medencétekben tett fürdőzéstől?
Elsőként egy vendég próbálta ki még aznap mikor a munkagépek is itt voltak, de azóta mi is kipróbáltuk. Egyrészt bentről még csodásabb a kinti környezet, másrészt pedig a tó hatás abszolút eredeti élményt nyújt. Csak ajánlani tudjuk…





Ebben a bejegyzésben szereplő fotók Antal Zsuzsanna tulajdonában állnak, közzétételéhez az engedélye szükséges.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :